Właściwości fizyczne i chemiczne substancji
Właściwościami charakterystycznymi substancji nazywamy pewne wyróżniające ją z pośród innych cechy. W tym rozdziale powiemy sobie, jakie wyróżniamy typy właściwości i jakie "wartości" mogą one przyjmować. Do tego celu posłuży lista (będzie przejrzyście).
Właściwości to m.in.:
- stan skupienia (stały / ciekły / gazowy)
- barwa (np. czerwona)
- zapach (brak / np. charakterystyczny, ostry, cytrynowy)
- smak (np. gorzki, kwaśny, ostry - nie należy sprawdzać)
- higroskopijność
- kruchość, ciągliwość, plastyczność, sprężystość
- połysk metaliczny
- temperatura wrzenia, parowania, topnienia etc.
- gęstość (stosunek masy do objętości)
- rozpuszczalność w wodzie
- pH (ujemny logarytm stężenia kationów H+ w roztworze wodnym)
- charakter chemiczny (kwasowy / zasadowy / amfoteryczny / obojętny)
- rH (potencjał oksydacyjno-redukcyjny)
- charakter redoks (brak / utleniacz / reduktor / utleniacz-reduktor - dysproporcjonowanie)
- ładunek (cząsteczka obojętna / kation / anion)
- reakcje charakterystyczne
- hydroliza (dot. soli)
- światłoczułość (rozpad pod wpływem światła)
- luminescencja, fluorescencja, fosforescencja
- typ (związek kowalencyjny / jonowy / mieszany / koordynacyjny)
- moment dipolowy i polarność
- rozmiary cząsteczek
- sieć krystaliczna (sposób krystalizacji - dot. kryształów)
Niektóre z parametrów tu wymienionych nie są jako takimi właściwościami, a parametrami opisującymi substancję w pewnych warunkach.
Zestawienie właściwości prezentuje się w postaci charakterystyki. Tzw. karty charakterystyki związku chemicznego zawierające niektóre z wyżej wymienionych oraz inne właściwości można znaleźć na stronach POCh etc.